Förbered ditt bygge
Kostnadsfri offert
Om du vill få en prisbild över vad ditt drömboende skulle kosta - kontakta oss redan i dag på info@byggtryggt.se!

Byggarkivet: ‘Bra att tänka på’

Bra att tänka på


Det finns en hel del att tänka på innan du sätter hammaren på spiken. Du ska ordna med alla tillstånd från Hyresgästföreningen, fastighetsvärden, bostadsrättsföreningen och du bör kolla med Lantmäteriet och myndigheter att alla tillstånd finns när det gäller bygglov.
 

Om du bor i hyreslägenhet

Om du hyr din lägenhet behöver du ha hyresvärdens godkännande i de allra flesta fall, om du ska bygga eller renovera någonting i din hyreslägenhet. Enligt lag (Jordabalken, kap 12, § 24 a) har bostadshyresgäster rätt att på egen bekostnad utföra målning, tapetsering och därmed jämförliga åtgärder i lägenheten. Om lägenhetens bruksvärde minskar, har hyresvärden rätt till ersättning för skadan. När du renoverar och vidtar åtgärder, får du inte slänga gamla köksluckor eller flytta väggar utan hyresvärdens godkännande. Prata med hyresvärden om vad du vill göra och se till att du får skriftligt godkännande med specifikation om vad ni kommer överens om, kontakta gärna Hyresgästföreningen som kan vara behjälpliga i hyresfrågor.

Om du bor i bostadsrättsförening

Som bostadsrättsinnehavare behöver du tillstånd från föreningen, när du ska bygga eller renovera din bostadsrätt. Då du är medlem i bostadsrättsföreningen, kan du vara med och påverka mer aktivt än i en hyresrätt och kan ta fram olika policies om vad föreningens medlemmar får göra och inte göra. Kontakta styrelsen och se vad som finns beslutat och se till att du har skriftliga dokument på vad som är bestämt och se till att få erforderliga tillstånd innan du börjar bygga eller renovera.

Om du bor i villa

Att bo i villa ger dig större friheter över vad du får bygga och renovera på den mark som du äger. Inom ramen av den mark du äger får du göra i princip vad du vill, det finns vissa undantag som kommunen kan fatta – som om du skulle måla ditt hus rosa och det inte "passar in" i det område som du bor i. Kontakta gärna kommunen om du är tveksam, om du exempelvis ska bygga en friggebod, finns det vissa regler för detta.

Om rotavdrag

Äger du din bostad – det vill säga om du är bostadsrättsinnehavare eller din villa, har du rätt till rotavdrag som ger dig skattereduktion när du bygger eller renoverar.  Läs mer om rotavdraget!